Saturday, March 19, 2011

28 Nov 2010,
POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH.

Tarikh yang menjadi satu perkenalan pade kami,
perkenalan dengan sahabat baru,kawan dan teman baru,
tak lupa juga dengan course baru DIPLOMA SAINS KESETIAUSAHAAN(DSK).
Diploma sains Kesetiausahaan dibawah pentadbiran JABATAN PERDAGANGAN
Kami adalah student DSK Sesi Disember 2010.Sesi ini class di bahagi kepada 3,
mungkin kerana terlalu ramai.


Sesi disember dimulakan dengan Orentasi/Minggu Suai kenal (MSK) yang menarik.
Selesai seminggu berSuai Kenal,class dimulakan.Untuk sem (1) DSK psis ade 7 subjek,
tapi hanya dua subjek yang ada FINAL EXAM,walaupun hanya dua tapi semuanya tak semudah
yang anda fikirkan.Dua subjek tu adalah subjek MICROECONOMICS dan OFFICE MANAGMENT,gempak kan?
subjek yang lain adalah PK103 KEY BOARDING SKILL, PK101 OFFICE SUITE SOFTWEAR , AE101 ENGLISH COMMUNICATION, AR101 COCOCURIKLUM, AA101 Agama Islam.

PK103 KEY BOARDING SKILL,mungkin satu-satunya subjek yang paling tak digemari plajar sem 1.
sebab ape??PK103 merapatkan hubungan kita dengan key board, kenapa? Sebab PK103 meminta student-student menghafal semua abjad dan huruf juga simbol-simbol.PK103 meminta student menaip dengan pantas dengan menggunakan JARI yang betul dan tepat.Setiap abjad,huruf dan simbol ada jari-jari nya.Jari tidak boleh diangkat sama sekali ketika menaip!!speed anda juga dikira.Untuk PK103 pembelajaran menggunakan BUKU yang sangat BERAT berharga RM90.00,dan mengandungi beratus-ratus helaian muka surat di dalamnya tapi juga beratus-ratus ILMU yang kita terima.Tak gitu??

PK101 OFFICE SIUTE SOFTWEAR,subjek ni plak mengajar para student DSK mengenal dan mengetahui macam mana jadi seorang SECRETARY.Untuk PK101 ade 3 topic yang kami blajar,iaitu Misrosoft Word,Microsoft Excel,dan Microsoft Power Point.PK101 juga mengajar student mengendalikan sesebuah majlis,memfail surat,menaip report juga membuat presentation. Itu semua adalah apa yang berlaku di setiap OFFICE kan??.

PK102 OFFICE MANAGMENT,salah satu subjek sem (1) yang ada FINAL EXAM.PK102 nie bukunye kecik jerp,buku di import dari INDIA.Sebenarnya PK102 tidaklah serumit Micro,tapi PK102 ade juga cabarannya,dimana student harus menghafal dan mengingati topic-topic yang diajar oleh Lecturer.
Buku yang digunakan Berharga RM26.00 Sahaja,walaupun tak lah mahal mana tapi isi-isi di dalam buku ni lebih Mahal dari harga bukunya,Buku nie sangat padat dengan segala tulisan (nota).
Cara penulisan ayat memang diakui susah untuk difahami oleh student,oleh itu student HARUS memberi lebih perhatian ketika Lecturer anda mengajar di depan!.

AA 101 PENDIDIKAN AGAMA ISLAM, sama macam sekolah-sekolah menengah,masih belajar tentang agama,itu adalah KEWAJIPAN umat Islam.Betol tal?.Subjek ni tak de FINAL EXAM,tapi ade Final Test untuk markah Penilaian Berterusan (PB).Yang ni bukunye tebal jugak,ada 2 buku, iaitu INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT RM48.00 dan MODUL RM15.00.Selain itu AA101 menilai PB dari markah FARDU AIN student.

AE101 ENGLISH COMMUNICATION, salah satu subjek yang buat student belit lidah,memerlukan speaking nie!.Kalau memerlukan PRESENTATION pergghhhh compem trabor ayat.

Last subjek is PB102 iaitu MICROECONOMICS,sebenarnya subjek nie tak lah sesusah mana...cuma memerlukan student faham formula and curve sahaja,subjek nie HARUS diberi sepenuh perhatian TAW!!kalau tetinggal/lalai sekejap je pun susah nak kejar balik nanti.Hayot!.

2 comments:

  1. smeua buku yg dinyatakan ni nak beli kat mana...ada dijual kat psis ke...thanks

    ReplyDelete
  2. sy amek kos dsk jgk.. skg ni sem4.. tga prktikl skg ni.hehe

    ReplyDelete